Tactiel Stimulering
Tactiel Stimulering is een bewust gestructureerde, liefdevolle en warme aanrakingsmethode waarbij de huid, ons grootste orgaan en zintuig, wordt gestimuleerd. Tastreceptoren in de huid geven de prikkels van de zachte, ritmische aanrakingen door aan speciale zenuwvezels. Deze zenuwvezels geven de prikkels via het ruggenmerg door naar de hersenen, de hypothalamus, waar het hormoon oxytocine wordt aangemaakt. Tactiel Stimulering is speciaal ontwikkeld om oxytocine in een zo groot mogelijke hoeveelheid te produceren waardoor de algehele conditie zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal optimaal verbetert.

 

Oxytocine
Stimuleert het parasympatische systeem van het zenuwstelsel waardoor het onder andere zorgt voor een verlaging van het cortisol en een verbeterde spijsvertering. Het versterkt het immuunsysteem, vermindert pijn, geeft rust, helpt bij herstel en geeft een gevoel van verbondenheid.

 

Achtergrond
Tactiel Stimulering is een aanrakingsmethode ontwikkeld door de Zweedse Gunilla Birkestad, directeur van de Zweedse School of Touch. Zij ontdekte het belang van aanraken bij mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De effecten van deze aanrakingen motiveerden haar om een nieuwe methode te ontwikkelen. De methode is wetenschappelijk onderbouwd met onderzoeken van Dr. Kerstin Uvnäs-Moberg, professor fysiologie aan het Karolinska Institutet in Stockholm. Inmiddels is de methode zover ontwikkeld dat hij voor ieder mens toepasbaar is.